Den Haag,
De Tweede Kamer heeft overeenstemming bereikt over het instellen van een limiet van 3000 euro voor betalingen in contant geld. Momenteel is er geen limiet, maar partijen zoals NSC, BBB en PVV hadden gepleit voor een hoger bedrag van 10.000 euro. Na kritiek van verschillende brancheorganisaties heeft de Kamer echter gekozen voor de lagere limiet van 3000 euro.
De oud-ministers Steven van Weyenberg (Financiën) en Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) waren van mening dat deze limiet moest worden ingevoerd tijdens hun tijd in het vorige kabinet. Begin deze maand spraken drie van de vier coalitiepartijen de wens uit om de limiet te verhogen, maar de Kamer heeft daar niet op ingegaan.
Niet langer onbeperkt contant afrekenen
Momenteel kunnen consumenten onbeperkt contant betalen, maar verkopers zijn verplicht om bij bedragen van 10.000 euro of meer cliëntencontrole uit te voeren om witwassen tegen te gaan. Ministers Eelco Heinen (Financiën) en David van Weel (Justitie en Veiligheid) hebben benadrukt dat het onverstandig zou zijn om de limiet te verhogen. Ze waarschuwden dat dit Nederland aantrekkelijker zou maken voor criminele netwerken in vergelijking met landen zoals België en Frankrijk.
Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!
Via onze partner managementboek.nl