Digitalisatie

Doneren wordt digitaal met online donatie-app

Goodplace ontwikkelde donatie-app waarin transparantie centraal staat

Doneren wordt digitaal met online donatie-app

Foto: Goodplace, Menno van der Marel en Frank Gottenbos

Amsterdam,
Online donaties zijn met 44 procent toegenomen vergeleken met 2020. Dat blijkt uit het ‘Geven in Nederland’-onderzoek dat de VU deze week publiceerde, over 2022. Verder blijkt dat mensen die de optie krijgen informatie over hun gift te ontvangen, 2,4 keer zo vaak doneren. De belofte voor transparantie over de besteding van een donatie, verhoogt dus de kans op een donatie. De grotere goede doelen spelen hier al op in: “Wij willen meebewegen met de behoefte van de donateur. Die wil digitaal kunnen doneren en weten waar het geld naartoe gaat”, legt KiKa-directeur Jakolien van Eijk uit.

Belang van transparantie

Non-profit organisatie Goodplace erkent het belang van transparantie bij donaties. De non-profit heeft dan ook met een groep vrijwilligers een donatie-app ontwikkeld waarin transparantie vooropstaat. “We merken dat gebruikers hier veel waarde aan hechten”, licht medeoprichter Menno van der Marel toe. “Donateurs krijgen updates over wat er gebeurt met hun gift in de app. Dat is dan ook de meest bezochte pagina in de app. Vandaag staat er bijvoorbeeld, voor de mensen die aan Justdiggit hebben gedoneerd, dat er 60 nieuwe ‘bunds’ in Kenia zijn gegraven tijdens het Earth Hour event. Dat zijn halvemaanvormige kuilen in de grond, die regenwater opvangen voor nieuwe begroeiing.”

Shift in de non-profitsector

“Deze nieuwe benadering van doneren kan waardevol zijn voor de non-profitsector,” zegt Ernst Suur, directeur van War Child. “Met Goodplace kan een bredere, jonge doelgroep met vrijheid en gemak gaan doneren.” De non-profit ziet namelijk dat het vooral de digitale generatie is, die de weg naar de collectebus niet vindt. “De digitale generatie denkt anders en doet anders, en dat heeft alles te maken met de online wereld waarin zij opgroeien”, voegt KiKa-directeur Van Eijk toe.

Toename van digitale donaties

Online donatiemogelijkheden worden dan ook steeds populairder, blijkt uit de VU-studie. Op platformen zoals crowdfundings en digitale collectebussen namen de donaties met 44 procent toe ten opzichte van de vorige studie (2020). Suur (War Child): “De digitale generatie is maatschappelijk betrokken en wil iets bijdragen, maar dan moet het donatie-aanbod wel aansluiten op hun wereld.” Daarom legt Goodplace de regie weer bij de donateur zelf, met de digitale donatie-optie en dito updates. “En honderd procent van de donatie komt terecht bij het goede doel of thema”, zegt Van der Marel. “Zo is doneren weer leuk.”

Vorig bericht Univé en FC Twente gaan samen verder
Volgend artikel Univé Oost neemt Kaplan Adviesgroep in Almelo over

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijOverijssel

INTERVIEW WIJBUSINESSNIEUWS

Als solopreneur heb je geen beperkingen