HR

45% van bedrijven willen dat werknemers meebetalen aan opleiding

Bijna helft werkgevers wil dat medewerkers in privétijd leren

45% organisaties medewerker meebetalen

45% van de Nederlandse werkgevers vindt het een goed idee als werknemers meebetalen aan hun opleiding. Dit terwijl 8 op de 10 werknemers (79%) verwachten dat de werkgever alles betaalt. Werknemers investeren overigens niet alleen eigen geld in professionele ontwikkeling, ze investeren ook vrije tijd. Bijna de helft van de werkgevers (45%) wil dat medewerkers in privétijd leren. 

Bijna 1 op de 3 organisaties (30%) houdt geen vast aantal uren vrij voor zelfstudie en training. Bij bedrijven die tijd vrijhouden om te leren, is er bij 35% maandelijks maximaal acht uur om te leren tijdens werktijd. Bij 14% van de organisaties is er maandelijks 8 tot 12 uur leertijd en bij 8% 12 tot 16 uur. Slechts vijf procent heeft 16 uur of meer tijd over voor leren. En acht procent heeft geen idee. Dit blijkt uit de Studytube Learning & Development Monitor 2023, een jaarlijks onderzoek van Motivaction/Sparkey in opdracht van Studytube.

40% van leerbudget wordt niet gebruikt

Eerder bleek al uit de L&D Monitor dat 40% van de organisaties meer dan de helft van het leerbudget op de plank laat liggen. Homam Karimi, CEO van Studytube: “Dit lijkt de wereld op z’n kop. Om alle technologische veranderingen bij te benen en duurzame inzetbaarheid te waarborgen, verwacht je juist dat organisaties ruimte maken voor ontwikkeling. Dat begint bij tijd reserveren voor leren. Ook als dat niet direct functie gerelateerd is. Denk aan vitaliteit, power skills of persoonlijke groei. Dit doen we bij Studytube door ontwikkeling op de agenda te zetten. Onder andere in functioneringsgesprekken. Daarnaast stimuleren we het actief inzetten van leerbudget. Juist ook onder werktijd.”

Dure opleiding: wie betaalt de rekening?

Bij zorgorganisaties wordt het meest verwacht dat medewerkers zelf meebetalen aan een dure opleiding (47%), gevolgd door overheid (44%), zakelijke dienstverlening en onderwijs (41%). Onderwijsmedewerkers zelf verwachten het minst vaak geld van hun werkgever te krijgen voor opleidingen. Bij 66% van de onderwijsmedewerkers is er wel een duidelijke voorkeur dat de werkgever de kosten voor professionele ontwikkeling volledig betaalt. Op afstand gevolgd door zorg (75%), overheid (76%) en zakelijke dienstverlening (81%).

Onderwijsmedewerker leert meest in eigen tijd

Ook in de vrije tijd leren wordt het meest verwacht in het onderwijs (57% in 2022, 58% in 2021) en de zakelijke dienstverlening (53% in 2022, 47% in 2021). Bij zorgorganisaties verwacht 42% dat leren ook in eigen tijd gebeurt, in 2021 was dat nog 52%. Overheidsmedewerkers leren juist het minst vaak in hun vrije tijd (33% in 2022, 42% in 2021).

Vorig bericht Cyberveiligheid in de spotlight: Overijssel host leerzame workshop
Volgend artikel TransHeroes investeert in online platform

Nu op WijOverijssel