Financieel

Meesman Indexbeleggen doorbreekt grens van €1 miljard beheerd vermogen

Als gevolg van toenemende populariteit van passief indexbeleggen maakte Meesman Indexbeleggen de afgelopen jaren een explosieve groei

MeesmanAls gevolg van toenemende populariteit van passief indexbeleggen maakte Meesman Indexbeleggen de afgelopen jaren een explosieve groei door, waardoor ze de mijlpaal heeft bereikt van één miljard euro beheerd vermogen. De fondsbeheerder, die achttien jaar geleden de eerste was die de beleggingsvorm voor Nederlandse particulieren mogelijk maakte, houdt vast aan een simpele filosofie. Zo heeft Meesman de groei behaald zonder externe investeerders of inzet van enorme marketingbudgetten.  

Aantal geopende rekeningen afgelopen twee jaar verdubbeld

In het afgelopen jaar is het beheerd vermogen van Meesman Indexbeleggen met maar liefst 26 procent gestegen en het aantal nieuwe klanten in de laatste twee jaar zelfs verdubbeld. Waar investeerders in 2018 nog geen 1.500 nieuwe rekeningen openden bij Meesman, waren dat er ruim 4.000 in 2020 en 8.000 in 2022. “Het eerlijke verhaal over beleggen is dat je beurskoersen nauwelijks kunt voorspellen”, zegt Shiva Bloemberg, algemeen directeur van Meesman Indexbeleggen. “Daarom is passief beleggen in een wereldwijd gespreid indexfonds een verstandige keuze. Het levert meer rendement op en is minder risicovol dan actief beleggen. In een risico-averse samenleving als Nederland en een tijd waarin inflatie een grote rol speelt, biedt dit voor veel huishoudens een stabiel en effectiever alternatief voor sparen.”

Op eigen kracht

In lijn met haar maatschappelijke missie om het eerlijke verhaal over beleggen te vertellen, behaalde Meesman deze mijlpaal zonder externe financiers. Bloemberg: “Financiële instellingen moeten in het belang van de klant en de maatschappij handelen. Natuurlijk is het makkelijker groeien met extern geld dan met eigen financieringen, maar externe geldschieters hebben niet altijd dezelfde binding met de missie van een bedrijf en richten zich vaak op wat er onder de streep overblijft. Dat heeft invloed op de organisatiecultuur. Juist omdat we deze mijlpaal op eigen kracht hebben behaald, is dat extra bijzonder.”

Eerlijk verhaal

De groei van de indexbeleggen-pionier lijkt niet marktconform. Daar waar het aantal nieuw geopende rekeningen bij Meesman in 2022 ten opzichte van het voorgaande jaar is gestegen met 37 procent, blijkt uit onderzoek van Kantar dat het aantal beleggende huishoudens in datzelfde jaar zelfs met 2,6 procent is afgenomen. Dit verschil is volgens Bloemberg te danken aan de werkwijze van Meesman Indexbeleggen: “Het laat zien dat je ook zonder miljoenen marketingbudget succesvol kunt zijn. Onze organisatie is volledig gefocust op het vertellen van het eerlijke verhaal over beleggen. Dan zorgen je klanten vanzelf voor een aanzienlijk deel van de promotie van de onderneming. Het duurt wat langer, maar de binding is veel sterker.”

 

Vorig bericht Cyberveiligheid in de spotlight: Overijssel host leerzame workshop
Volgend artikel TransHeroes investeert in online platform

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijOverijssel