WijOpDeWeg

Nederland weer aan kop in Sasol Solar Challenge

Teams voeren de druk onderling flink op

Nederland weer aan kop in Sasol Solar Challenge

Foto: Brunel Solar Team

Op de vierde dag van de Sasol Solar Challenge heeft het Brunel Solar Team de koppositie heroverd. Het Nederlandse team ging het Belgische team al enkele minuten na de start voorbij. Door een extra loop te rijden arriveerde het Solar team uit Nederland met meer kilometers op de teller bij de dagstop in Graaff Reinet. Hiermee veroverden zij op het half way point van de race weer de koppositie.  

Concurrentie voert de druk op

De nek-aan-nekrace tussen Nederland en België voert de druk op de teams op. Ze houden elkaar nauwlettend in de gaten, filmen en analyseren de operations om mogelijke overtredingen te ontdekken. De teams moeten aan strenge eisen voldoen bij bijvoorbeeld het maken van een coureurswissel of loopstop. Zelfs het aangeven van een waterfles aan de coureur bij het instappen is dan verboden. Eventuele overtredingen worden gerapporteerd en kunnen leiden tot een penalty. Tot nu toe heeft geen van beide teams nog een penalty gekregen.

Ook houden beide teams met een volgauto in de gaten hoeveel loops er worden gereden en wat de snelheid van de andere zonneautos is. Op de route van vandaag bevonden zich een korte en een lange loop. Zo besloot het Brunel Solar Team, nadat zij de koppositie al hadden bemachtigd, nog enkel een korte loop te rijden omdat zij zagen dat het Belgische team dat ook deed. Zodoende kon er met zo min mogelijk energie een inhaalslag worden gemaakt.

Steilste helling

De route van Gariep Dam naar Graaff Reinet is heuvelachtiger dan voorgaande dagen. Op het stuk vanaf de loopstop naar de dagstop werd zelfs de steilste helling van de challenge gereden. Coureur Dries Borstlap werd speciaal voor dit stuk van de route geselecteerd omdat hij een erg stabiele rijder is: ‘Zowel de klim als de afdaling vormen een behoorlijke uitdaging voor Nuna 11s. Omhoog is het belangrijk om de motor koel te houden en omlaag is het zaak om de auto zo stabiel mogelijk te laten rollen en weinig te remmen zodat de batterij optimaal kan opladen.’

Eindstand

Gisteren bevonden zich op de route een kleine loop van 35 km en een grotere van 50 km. Door een loop van 50 km meer te rijden dan het Belgische Solar Team, staat het Brunel Solar Team nu 30 km voor.

De race is te volgen via de racepagina op de website van het solar team. Ook zal via de Instagram-pagina van het team het publiek op de hoogte gehouden worden. Hier zal het team elke dag om 17:15 uur live gaan na de finish.

Vorig bericht Cyberveiligheid in de spotlight: Overijssel host leerzame workshop
Volgend artikel TransHeroes investeert in online platform

Nu op WijOverijssel