Klimaat

Prorail en Meer Bomen Nu geven 25.000 gratis bomen weg

Tegelijk zijn ons bewust van onze impact op natuur en leefomgeving

Prorail en Meer Bomen Nu geven 25.000 gratis bomen weg

Foto: Harro Homan

ProRail en Meer Bomen Nu slaan de handen ineen om meer bossen en landschapselementen in Nederland te realiseren voor klimaat en biodiversiteit. We stevenen af op 3 graden opwarming van de aarde en onze natuur met alles wat erin leeft, gaat snel achteruit. “Het spoor maakt duurzaam vervoer van personen en goederen mogelijk. Tegelijk zijn we ons bewust van onze impact op natuur en leefomgeving. Ook op deze gebieden heeft ProRail een belangrijke opgave te realiseren”, aldus Harro Homan, regiodirecteur van ProRail. Zodoende wil ProRail middels Meer Bomen Nu meewerken aan de herplant van 25.000 bomen en struiken op plantlocaties door heel Nederland in de buurt van het spoor.

Meer Bomen Nu

Bomen planten is één van de goedkoopste oplossingen om CO2 vast te leggen. Bomen helpen ons in klimaatmitigatie, klimaatadaptatie en om de biodiversiteitscrisis te keren. Er zijn daarom ontzettend veel partijen hier mee bezig. Zo wil het rijk met de Bossenstrategie 37.000 ha aan bos aanplanten. Maar het probleem is dat de boomkwekers niet zoveel bomen kunnen leveren. Meer Bomen Nu verzamelt bomen en struiken op plekken waar ze ongewenst zijn, en plant die elders weer uit op plekken waar ze de kans krijgen om volwassen te worden. In de afgelopen twee jaar heeft Meer Bomen Nu 890.000 bomen en struiken verplant. Dat deden we met een groeiend netwerk van inmiddels duizenden vrijwilligers, plantlocaties, oogstlocaties en bomenhubs.

Prorail

Als spoorbeheerder is ProRail bekend met het fenomeen “ongewenste bomen”. Indien er een boom moet wijken voor spooruitbreiding, bij de aanleg van nieuwe opstelterreinen of viaducten moet en wil ProRail deze bomen compenseren op alternatieve plekken. Herplant op eigen grond is vaak niet mogelijk. Middels de ‘Verduurzaamt Deal: Groene supercompensatie’ wil ProRail voor elke gekapte boom meer bomen terugplanten dan wettelijk is voorgeschreven. Zo wil ProRail de natuur de impuls geven die het nodig heeft en een bijdrage leveren aan klimaatadaptatie in de directe omgeving van het spoor.

Vorig bericht Cyberveiligheid in de spotlight: Overijssel host leerzame workshop
Volgend artikel TransHeroes investeert in online platform

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijOverijssel

INTERVIEW WIJBUSINESSNIEUWS

Als solopreneur heb je geen beperkingen